top of page

Alevilik Nedir ?

 

Alevilik, vücudundaki cümle azaları Bismillah'da doğmuş ve aslı nesli Kur'an, Buyruk'tur. Dili ikrardır, kalbi imandır. Dil ile kalp ikrara ve imana bağlıdır,ikrar ve iman yola bağlıdır, yol kanuna bağlıdır, kanun Hakkın emrine ve Hakka Bağlıdır. Hakk da dil ile kalbe bağlıdır. (hasan efendi)

 

 

iki Ana yolu vardır: biri NACİYEdir, biri de HAVVA dır. insanlar herşeyi en başta ana yolunda arayıp bulmalı ; ortada,sonunda bulunmaz. Balıp süze süze kendisini bir anda, hakikat aşikare olur. aşikare olanların biri Havvadır. Allahın verdiği emri bozdu, ademi kandırdı ve kendine tabi ettirdi. bu yüzden dünyaya sürgün olarak geldiler. Bu nedenle kötülüklerin başı Havvadır.

 

Emirle gelen NACİYE dir. Naciye ile Şit birbirinin emrinde Hakkın rızasını kazanmışlardır. Hakikat naciye ile şittir.(naci) Bu nedenle iyiliğin başı Naciyedir ve hakikat yoludur, şitte sırdır. Şit'in esas ismi nacidir. Naci Hakkın emriyle sırdan gelip ademe oğul olduğu için adına şit denilmiştir. Şitten dünyaya gelenler 124 Bin Peygamberdir , en son halkası Hazreti muhammed'dir. Ondan sonra kızı fatıma ile Evlenen Aliden Devam eden bu Güruhu Naci yolu Hz zeynal abidin ile devam etmiştir. Oradan da Mürşit Rehber Pir olarak Kıyamete kadar Devam edecektir.

 

Alevilik Sırlı bir yoldur. Sırlı bir tarikattır. Hakk , Muhammed  , Ali Birdir üçü birbirinden ayrı Değildir. İbadeti Kırklardan Gelen Soyu Şitten Olan Allaha Kul Muhammede ümmettir.

 

Aleviler Kesinlikle Kızlarını Sünnilerle Yada Diğer Din ve Mezheplerle Evlendirmesinler. Bu Kutsal Mübarek Soyu Bulandırmasınlar.

 

Alevi İbadeti Nedir ? 

 

Cem, Alevilerin ibadet ettiği ve toplandığı yerdir. Canlar cemal cemale oturur. Cem; Dede, Pir, Mürşit, Baba ya da Ana tarafından yönetilir. Cem’i yürüten kişi Cem erenlerinden rızalık alır ve Cem meydanı açılır.

Cem Alevilerin, lokmayı, mutluluğu, hüznü, ibadeti ve adaleti paylaştığı yerdir. Cem’de tüm canlar eşittir.

Küskünler, dargınlar barışır, haksızlıklar giderilir. Çerağ uyanır, telli kitapla gülbanklar, deyişler, nefesler, mersiyeler okunur. Semahlar dönülür, mazlumlar hatırlanır. On iki hizmet yürütülür.

 

Cem erkanına katılan canlar cemevine gelirken lokmalarını getirirler.

Cemevine gelriken temizliğine, hareketlerine her zamankinden daha fazla dikkat eder ve Cem kurallarına aykırı olacak tavırlardan kaçınırlar.

Canlar cemevine girerken niyaz olurlar. Niyazla tüm benliklerini, hırslarını, günlük kaygıalrını dışarıda bırakırlar. Ayakkabılarını çıkararak içeri girerler. Canlar mümkün olduğunca daire biçiminde birbirlerini görecek şekilde otururlar. Kadın. erkek. çocuk, genç herkes bir arada oturur. Cem’de herkes eşittir. Cem erkanı başlamadan önce zakir, iki nefes ve bir duaz okur. Bunun adına ‘deste bağlamak’ denir.

 

12 Hizmet:

 

- Pir (Dede/Ana)

 

Pir, Alevi inancını ve kültürünü çok iyi bilir ve yaşamında uygular. Gleneksel olarak Pirler yaşamları boyunca Alevilik YOL’una hizmet etmiş, cem yürütme yetkinliğine erişmiş kimselerdir. Dedeler, analar Pirlik soyundan geldikleri gibi Alevilik YOL’unda da yetişirler. Cem başlarken Rehber Pir’i meydana davet eder. Pir Rehber’e ve tüm canlara niyaz olur, Cem erkanını yürütmek için canlardan rızalık alır.

 

- Rehber

 

Rehber Pir’in yanında oturur ve onun yardımcısıdır. Alevilik YOL’unu, değerlerini çok iyi bilir ve uygular. Rehber Cem yürütülürken Pir ve canlar arasında iletişime yardımcı olur.

 

- Zakir

 

Zakir Cem’de bağlama çalar. Pir’in yanında oturur. Pir’in desturuyla on iki hizmet görevlerini sazıyla ve sözüyle çağırır. Deyişler, güzel duygu ve düşünceleri anlatır. Nefeslerin içinde Hak, Muhammed, Ali isimleri geçer. Duvaz ya da Duvaz-ı İmam içinde On İki İmamların isimleri anılır. Semah, ritim içeren ezgili deyişlerdir. Mersiyeler İmam Hüseyin için yakılan ağıtlardır.

 

- Gözcü

 

Gözcü, Cem’de düzeni sağlar. Canlardan gelecek talepleri Rehber aracılığı ile Pir’e söyler. Hizmet yürütecek canlara yardımcı olur. Gözcünün elinde uzun bir sopa vardır. Genellikle ucuna gül takılan bu sopa sembolik olarak kullanılır.

 

- Kapıcı

 

Kapıcı Cem yürütülürken kapıyı mühürler ve Cem erkanı bitinceye kadar kapıyı açmaz. Cemin güvenliğinden sorumludur.

 

- Süpürgeci

 

Süpürge hizmeti sembolik olarak mekanın temizliğini temsil eder. Bu hizmeti bir kişi veya üç kişi yürütür. Üç kişi olduğundan üçüde kadın olur. Bir kişi olduğunda kadın ya da erkek olabilir. Süpürge hizmeti Cem erkanı sırasında birkaç defa yürütülebilir.

 

- İbrikçi

 

İbrik hizmeti fiziksel temizliği temsil eder. Genellikle bir erkek bir kadın, iki can hizmeti yürütür. Sembolik olarak eller yıkanır.

 

- Çerağcı

 

Mekanın temizliği ve fiziksel temizlik tamamlandıktan sonra Pir canların gönüllerini birler. Gönül temizliği yapılır. Temizlik tamamlandıktan sonra çerağ uyandırılır. Çerağ sembolik olarak üç mumdan oluşur. Çerağ Hak Nur’unu temsil eder.

 

- Postçu

 

Post, Pir varlığını temsil eder. Hace Bektaş Veli’nin makamıdır. İkrar, görgü, dar hizmetlerinin üzerinde yapıldığı sırat görevini görür. Post geldikten sonra cemin ibadet bölümü başlar.

 

- Semahçı

 

Semah, Cem ibadetinin en önemli bölümlerinden birisidir. Kadın ve erkek birlikte semah dönülür. Semah Mihraclama’nın son bölümüyle başlar. Katılmak isteyen tüm canlar semaha dururlar.

 

- Sakacı

 

Semahın ardından tevhid söylenir. Pir, Kerbela’dan İmam Hüseyin’den ve tüm mazlumlardan – ezilenlerden bahseder. Saka suyu dağıtılmadan önce Zakir bir ya da üç mersiye okur. Saka Suyu, Kerbela’da susuz bırakılan canları anmak için dağıtılır. Canlar, saka suyundan birer yudum içerler. Eğer Cem kalabalıksa sakacı suyu canların üzerine serper.

 

- Lokmacı

 

Canların getirdiği lokmalar birleştirilir ve Cem’in sonunda tüm canlar eşit şekilde paylaşırlar. Lokmalar Cem sırasında veya Cem’den sonra paylaşılır. Lokma hizmeti ile iç hizmetler tamamlanır.

 

Son olarak

 

Cerağ sırlanır.

 

Post kaldırılır.

 

On İki hizmet görevlisi meydana gelir, yaptıkları hizmetten rızalık alırlar.

 

Cem mührü açılır. (Cem erkanında yürütülen hizmetlerin sıralaması ve şekli farklı bölgelerde değişiklik içerebilir.)

 

Qızılbaş yayınevi 2

alevilik nedir - aleviler - alevi -
bottom of page